Zdravá výživa
ČISTÉ ČREVO A VÝBER STRAVY JE ZÁKLADOM ZDRAVIA
Už grécky lekár Hippokrates niekedy v 5. storočí p.n.l. vo svojej knihe Hygiena napísal, že človek sa rodí zdravý a všetky choroby do neho vchádzajú s jedlom. Ak budete zložky stravy nesprávne kombinovať, budú zahnívať v čreve a stanú sa zdrojom väčšiny chorôb, otrávite nimi krv a vytvoríte podmienky pre pomalú samovraždu. Keď k tomu pridáte zhubné pôsobenie veľkého množstva liekov, ktoré často prehĺtate, a rôzne ožarovanie a elektroliečby, ktoré na seba v nadmernej miere nechávate pôsobiť, výsledok je jednoznačný: s a m o l i k v i d á c i a. Všetky prírodné pochody sú riadené všeobecne platnými zákonmi. Príjem potravy nie je výnimkou. Časté porušovanie týchto zákonov nemôže nikomu beztrestne prejsť.
Najvýraznejšie v oblasti oddelenej stravy pokročil americký lekár a biológ Herbert Shelton, ktorý už v 50.rokoch rozdelil všetky potraviny do troch skupín: bielkoviny, uhľohydráty (sacharidy, škroby) a živé produkty‘. Podľa Sheltonovej teórie sa bielkoviny štiepia v zažívacom trakte prevažne kyselinami a uhľohydráty zásadami. Len živá strava sa môže „stráviť“ sama. Obsahuje ako výživné látky, tak enzýmy (fermenty), ktoré ju rozložia. Tuky sú úplne nezlučiteľné s uhľohydrátmi aj bielkovinami. Uvedená tabuľka pre prehľadnosť značne zjednodušuje zložitú Sheltonovú schému, ale pre naše účely je postačujúca. Je naviac overená mnohoročnými skúsenosťami. Vďaka jej tlstí chudnú a chudí pribúdajú na váhe, upravuje sa krvný tlak, miznú choroby žalúdka a čriev, bolesti hlavy, zlepšuje sa celková nálada a chuť k životu.
Vedzte, že chudnutie nezačína v posilňovni, ani žiadnym zázračným preparátom, ale na Vašom tanieri.
Ak sa budete riadiť tabuľkou oddelenej stravy, dosiahnete optimálneho režimu činnosti žliaz v zažívacom ústrojenstve, uľahčíte im prácu, zamedzíte zbytočným stratám tráviacich štiav. Pri príprave jedál musíte kombinovať potraviny I. a II . skupiny. Ovocie a zelenina (okrem zemiakov) pomáha pri trávení výrobkov I. skupiny. Alebo skladáte stravu z potravín II . a III . skupiny. Pri tejto optimálnej variante je žalúdok schopný spracovať chemicky jednotnú stravu za 1,5 až 2 hodiny a odovzdať ju do dvanástorníka. Dve hodiny sú teda minimálnou dobou medzi príjmom bielkovinovej a uhľohydrátovej stravy. Časom, až si zvyknete na príjem oddelenej potravy a prečistíte črevá, výrazne klesne vaša spotreba potravy. Značne totiž vzrastie jej zužitkovanie.