Zdravá výživa

 ČISTÉ ČREVO  A  VÝBER STRAVY JE ZÁKLADOM  ZDRAVIA

Už grécky lekár Hippokrates niekedy v 5. storočí p.n.l. vo svojej knihe Hygiena napísal, že človek sa rodí zdravý a všetky choroby do neho vchádzajú s jedlom.  Ak budete zložky stravy nesprávne kombinovať, budú zahnívať v čreve a stanú sa zdrojom väčšiny chorôb, otrávite nimi krv a vytvoríte podmienky pre pomalú samovraždu. Keď k tomu pridáte zhubné pôsobenie veľkého množstva liekov, ktoré často prehĺtate, a rôzne ožarovanie a elektroliečby, ktoré na seba v nadmernej miere nechávate pôsobiť, výsledok je jednoznačný: s a m o l i k v i d á c i a. Všetky prírodné pochody sú riadené všeobecne platnými zákonmi. Príjem potravy nie je výnimkou. Časté porušovanie týchto zákonov nemôže nikomu beztrestne prejsť.

Zelenina Najvýraznejšie v oblasti oddelenej stravy pokročil americký lekár a biológ Herbert Shelton, ktorý už v 50.rokoch rozdelil všetky potraviny do troch skupín: bielkoviny, uhľohydráty (sacharidy, škroby) a živé produkty‘. Podľa Sheltonovej teórie sa bielkoviny štiepia v zažívacom trakte prevažne kyselinami a uhľohydráty zásadami. Len živá strava sa môže „stráviť“ sama. Obsahuje ako výživné látky, tak enzýmy (fermenty), ktoré ju rozložia. Tuky sú úplne nezlučiteľné s uhľohydrátmi aj bielkovinami. Uvedená tabuľka pre prehľadnosť značne zjednodušuje zložitú Sheltonovú schému, ale pre naše účely je postačujúca. Je naviac overená mnohoročnými skúsenosťami. Vďaka jej tlstí chudnú a chudí pribúdajú na váhe, upravuje sa krvný tlak, miznú choroby žalúdka a čriev, bolesti hlavy, zlepšuje sa celková nálada a chuť k životu.

Vedzte, že chudnutie nezačína v posilňovni, ani žiadnym zázračným preparátom, ale na Vašom tanieri.

tabulkastravy

Ak sa budete riadiť tabuľkou oddelenej stravy, dosiahnete optimálneho režimu činnosti žliaz v zažívacom ústrojenstve, uľahčíte im prácu, zamedzíte zbytočným stratám tráviacich štiav. Pri príprave jedál musíte kombinovať potraviny I. a II . skupiny. Ovocie a zelenina (okrem zemiakov) pomáha pri trávení výrobkov I. skupiny. Alebo skladáte stravu z potravín II . a III . skupiny. Pri tejto optimálnej variante je žalúdok schopný spracovať chemicky jednotnú stravu za 1,5 až 2 hodiny a odovzdať ju do dvanástorníka. Dve hodiny sú teda minimálnou dobou medzi príjmom bielkovinovej a uhľohydrátovej stravy. Časom, až si zvyknete na príjem oddelenej potravy a prečistíte črevá, výrazne klesne vaša spotreba potravy. Značne totiž vzrastie jej zužitkovanie.

 

Často nám chýba energia aj chuť ráno cvičiť, na dobrú baštu sa tešíme ako na drogu, radi si doprajeme pivko, vínko alebo niečo ostrejšie. Na jar, a teraz už aj v priebehu roka, sa cítime unavení a nemáme chuť týrať telo joggingom, či aerobikom. Dnešná doba je nazývaná rôzne, ale najčastejšie sa o nej hovorí ako o uponáhľanej. Pocit, čo všetko musíme každý deň urobiť, nás prenasleduje ako nočná mora. Často sa cítime nenahraditeľnými, ale len do okamihu, keď ochorieme. Potom máme zrazu dosť času, začíname si vážiť maličkostí, hrejeme sa na slniečku a spomíname na priateľov, ktorých  sme roky zanedbávali a väčšinou nenávratne stratili.